понеделник, 22 юни 2009 г.

Keep Smiling

Как да продължим да се усмихваме, когато изобщо не сме започвали?

Keep smiling звучи като най-прекрасното пожелание и най-трудната ПР кампания едновременно. Всички знаем, че българите не сме особено усмихнати, освен ако не се подмазваме за нещо. Много материали са се изписали – защо сме мрачни и черногледи-бедност или народопсихология; сравнявани сме с други народи, с минус за нас естествено. Затова вместо да добавям и своите плачевни разсъждения, като един истински усмихнат, успешен и удивителен читател на „Космополитън” ще предложа своите методи за повече усмивки и от мен, и от другите.
1. Наспете се добре. Ако времето не стига, откраднете си. Истинският лентяй мързелува най-добре, когато има най-много работа, казва Джером К. Джером.
2. Започнете деня с нещо хубаво. Вземете си куче и докато го разхождате се усмихвайте или поздравявайте всеки друг нещастник, който подтичва след любимеца в проливния ноемврийски дъжд в шест сутринта. Не сте сами! Това упражнение е много трудно и изисква желязна воля, но е идеална загрявка за обременения с неприятни социални контакти ден, когато няма да ни се размине само с поздрав. Като с тичането – започваме с две-три обиколки и до вечерта сме готови за маратон.
3. Поддържайте желязна дисциплина и спазвайте строг график на задачите. Не можете да излезете от къщи усмихнати и самоуверени, когато сте се успали, дрехите ви са измачкани и оставяте зад гърба си кочина, мисълта за която ще ви трови през целия ден.
4. Вече сте навън в блестящ вид и зад ъгъла ви дебне най-тежката задача – да стигнете там, закъдето сте тръгнали.
Съветвам само пешеходците и ползващите градски транспорт. Шофьорите да се оправят сами.
Точка А – будката за цигари. Казвате усмихнато „Добро утро”, а продавачката ви гледа сърдито и ръмжи. Не се плашете! След 2-3 седмици подхвърляне на бисквитки с усмивки, ще се предаде и също ще поздрави.
Точка Б – автобус, маршрутка и т.н.
Правите втора серия на упражнението от точка А с шофьора, за да си купите билет. Те са непревземаеми крепости за войската на доброто възпитание, но постоянните атаки отслабват отбранителната система. Ако шофьорът обаче тръгне в нападение, оттеглте се без бой.
След силния старт правите лека почивка с къси серии „извинете”, докато блъскате и настъпвате околните играчи. Достигате кулминацията на тренировката – точно сте седнали удобно и виждате възрастна дама. Скачате с най-любезната си усмивка и й помагате да се настани на вашето място. Мъчително е?! Поддържането на добра усмивка изисква усилия.
5. Достигнали сте до работното или учебно място и все още сте в добро настроение, въпреки трафика и блъсканицата. Вие сте готови за следващото ниво.
Вече сте овладели небрежно-лъчезарните усмивки и ги хвърляте като бонбони към незначителните хора от ежедневието ви. Значителните са два типа: приятни и неприятни. В добра компания всички знаем какво да правим. А с неприятната свеждаме контактите до минимум и мечтаем за уикенда на морето след три дни.
Натоварена програма, но с нея ви гарантирам до 10% по-широка усмивка и приятелско отношение.
Започвайте да тренирате сега, за да сте във форма за keep smiling през лятото.
Забележка: Можете да си купите диск с упражненията и да го слушате, докато спите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар